MEDITERANSKA ARHITEKTURA

ZV Design

ORIGINALNI RUČNI RADOVI

Azur

Tek izgrađeno prizemlje kaskadne višespratnice trebalo je pretvoriti u kafe-restoran. Zahtjevan je elegantan stil od prirodnih materijala.

Prilagoditi pročelja do vremešne crkve. Da crkva novim komšilukom ne bude opterećena. Uz te zahtjeve vlasnika i moje ideje stvoren je „Azur“. Arhitektura Paštrovića od dva kamena zida sa vratnim otvorima prelazi u formu od nikšićkog dvobojnog kamena. Od bijelog su bordure poda, zid , nadvratnici, šank, žardinjere i konzole pod plafonom. Od crvenog: nogostupi, dio zida i horizontale po njemu. Između, na drvenoj oblozi su foto motivi i indirektno osvjetljenje.

Pod od egzotičnog drveta prelazi u travertin, kao ispred u bašti. Na plafonu su dvije osvjetljene karte Azurne obale i ventilacione rešetke od drveta i inoxa. Vise dva „Murano“ lustera mliječne boje. Tri udubljenja takođe isijavaju. Kaskadan plafon prati podijum. Namještaj: od drveta, kože i inoxa. Stolice su od „Bontempi“, lidera italijanskog namještaja. Tapacirani taburei, zidni nasloni, šank, retrošank, stolovi, klupe, žardinjere, jednom riječju sav drveni mobilijar, većinom trešnjev, je iz majstorije „Marković“.


Inox karakteriše okvire sa foto-animacijama , držače stakla, lajsne pod šankom i sitne detalje. Ploča šanka je od nikšićkog poliranog kamena, a unutrašnjost krije svu potrebnu tehniku - osim vitrine za vino. Do nje su elegantna masivna vrata. Vode u kuhinju..

 

Na šanku krupno piše „Cote d’ Azur“. Okolni motivi Monte Karla i jedrenja ukazuju zašto je vlasnik lokal nazvao „Azur“. Pročelje je od travertina. Na podu kamene žardinjere sa cikas palmama. Šiber vrata boje drveta dijele lokal od bašte. Kada se otvore dobija se jedan prostor. Unutrašnje žardinjere od drveta sa visokim zelenilom daju živost enterijeru. Do „Azura“ upristojena je kancelarija firme - vlasnika.