MEDITERANSKA ARHITEKTURA

ZV Design

ORIGINALNI RUČNI RADOVI

Vila Sutorman

Staru kamenu kuću na Sutormanu iznad Bara iz 1925. trebalo je restaurirati. Njeni vlasnici, arhitekte, dodijelili su mi odgovoran zadatak. Da od nje napravim vilu sa kompletnim komforom a zadržim izvornu autentičnost. Zapušteni okoliš je rasčisćen. Njeni gabariti zahtjevnim metodama povećani su vertikalno da bi dva nivoa dobila potrebnu visinu.

Glavni ulaz je sa gornje strane. Na istom nivou su dnevna soba, spavaća, kupatilo, hodnik i izlaz na terasu. Terasa je dodata! Ispod nje je još jedan ulaz na donjem nivou sa trpezarijom, kuhinjom, ostavom i toaletom. Ispred je popločani plato na kom je postavljena natkrivena ljetnja kuhinja sa svim sadržajima, uključujući i zidanu pica peć. Imanje se prostire kaskadno od ulice ka dolje.

Platoi su povezani kamenim stepenicima, popločani su, i ograđeni gvozdenim segmentima između kamenih stubova. Na dnu počinju kultivisane livade, takodje kaskadne i omeđene.

Sva spoljašnost je osvijetljena po zidovima. Kuća takođe, pokrivena je rustičnim crijepom. Ugrađeni su novi kameni okviri oko vrata i prozora sa škurama. Fuge na kući su svijetle. Sav autentični kamen je sačuvan a novi je obrađen da upotpuni harmoniju. Unutrašnjost je od prirodnih materijala. Vrata od drveta, zidovi rustično malterisani, fugovani đe je zadržan kamen. Podovi su od štokovanog kamena, kao i stepenici. Osvjetljenje odabrano da prati enterijer, prekidači i utikači takođe.

Grijanje je podno, sa kotlom i radijatorima. Na drva i struju. Tu je i peć na drva. Toaleti su od travertina, gruboga maltera i bakarnog acesoara. Kuhinja od kamena, drveta i kovanog gvožđa.

Ispred kuće je česma nad kamenim koritom na zidu a u zidu prostori za hidrofor, tank za vodu, ormar za struju i ostava. Iznad zida velika žardinjera, do ograde ka ulici. Ovo bajkovito mjesto, ako ga posjetite, sigurno će vas ostaviti bez daha!