MEDITERANSKA ARHITEKTURA

ZV Design

ORIGINALNI RUČNI RADOVI

Picerija Kalabrija 1

Autentična kuća „Mirkove varoši“ u Podgorici restauracijom je postala restoran – picerija.

 

 

Sanirana i izvorno sačuvana je samo čeona strana dotad oronulog i zapuštenog objekta. Fasadni malter je uklonjen, kamen očišćen, kao i svi tesanici od tog materijala.

 

 

 

 

Ljepotu lučnog portala sa kapitelima dopunjuju drvena okovana vrata.

 Pod je kombinacija daščanog i kamenom popločanog. Stolovi, klupe, nasloni na zidovima, barske stolice oblika bačve, škanjevi, stara skrinja ... čine mobilijar. U šanku stari crijepovi nosači su boca sa vinom. Jedinstveno, iz samog kamenog stuba toči se pivo. Iznad šanka teški kovani lanci drže konstrukciju od greda i kovanog gvožđa. Ona dekoriše ali i koristi barmenu. U zidu s desna je kameni volt i u njemu vunenim konopcima privezano drveno burilo. Iz burila voda kaplje u staro kameno korito.

 

Kuhinja je otvorena i gosti uživaju gledajući spremanje pice u peći na drva, ozidanoj od kamena kao i roštilj pored.

 

 

 

  

 

 

 

Iz hodnika se ulazi u prostor gdje sa greda vise boce vina u kovanim nosačima.

 


Bašta ispred lokala je opasana kamenim zidom.
Oivičena je starim konjskim kolima preuređenim u cvijetne žardinjere.

 

Uz stara kola su kamena korita, bakarni kotlovi i bačve sa raznolikim zasadom.

Sa drvenim klupama pod krošnjama dva javora bašta je oaza urbane Podgorice

 


Nažalost, evo skoro će decenija, picerija Calabria je prestala da postoji na lokaciji kojom je krasila Podgoricu. Ove slike i opis su samo lijepe uspomene. Zbog vlasničkih odnosa poslije petnaestak godina nestala je čarolija na tom mjestu. Dugo poslije su duh, recepti i osoblje Calabrije oživjeli u drugom ambijentu. Takođe lijepom. Ali fanovi starog, nestalog, prostora, ljubitelji prijatnog druženja, pića i dobre hrane neće zaboraviti atmosferu koja im je ustreptala sva čula kad god su tamo ušli.